Kuchnia

kuchnia

Tartinki z różą z wędzonego łososia

Składniki:
200 g wędzonego łososia w plastrach
150 g twarożku śmietankowego
20 g gęstego jogurtu
1/4 jasnej części pora
4 cienkie kromki pieczywa pełnoziarnistego
20 ml soku z limonki
przyprawy: sól, pieprz

Przygotowanie:
Z pełnoziarnistych kromek chleba wytnij 16 kółek. Twarożek wymieszaj z jogurtem i 10 ml soku z limonki. Dopraw solą i pieprzem. Twarożek włóż do narożnika mocnego woreczka śniadaniowego. Plastry łososia pokrój na paseczki szerokości 2 cm. Zwijaj paseczki w niezbyt równe ruloniki, dokładając na zakładkę kolejne paski, aż będą miały ok. 2 cm grubości. Ściśnij palcami rulonik z jednej strony, brzegi łososia z drugiej strony rulonika rozejdą się lekko na kształt płatków. Na koniec skrop róże pozostałym sokiem z limonki. Pora pokrój na jednakowe cienkie paseczki, długości ok. 10 cm.

Z woreczka z twarożkiem odetnij narożnik i wyciśnij zgrabną porcję serka na każde kółko z pieczywa. Na serku ułóż różę z łososia. Każdy paseczek pora wygnij w palcach i umocuj na kanapeczce, zanurzając jego końce w twarożku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation