Kuchnia

ciasta

Tort krówkowy
Składniki (tortownica o śr. 18 cm):

Ciasto:
4 jajka
100 g cukru pudru
100 g maki pszennej
szczypta soli

Krem:
100 g śmietanki 30 %
200 g serka mascarpone
100 g masy krówkowej

Nasączenie:
1 łyżka soku z cytryny
1/4 szklanki wody
ew. cukier do smaku

Oraz:
masa krówkowa do dekoracji i do przełożenia ciasta
kruche rurki
Przygotowanie:
Ciasto: Jajka ubij na sztywną pianę razem ze szczyptą soli i cukrem pudrem, następnie zmniejsz obroty miksera i dodaj przesiana mąkę. Delikatnie wymieszaj. Masę przelej do wysokiej blaszki o średnicy 18 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Biszkopt piecz przez około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Gdy biszkopt się upiecze, wyjmij go z piekarnika i przestudź, następnie wyjmij z blaszki, przetnij na trzy równe blaty.

Nasączenie: Sok z cytryny wymieszaj razem z wodą.

Krem: Schłodzoną śmietankę zmiksuj na puszystą pianę. Wymieszaj delikatnie z serkiem mascarpone, następnie dodaj masę krówkową – delikatnie wymieszaj.
Nasącz pierwszy blat biszkoptu, następnie posmaruj masą krówkową na którym rozsmaruj krem. Powtórz to samo z drugim blatem, przykryj trzecim, nasącz i udekoruj pozostałym kremem. Wyrównaj wierzch i boki. Tort posyp połamanymi rurkami i udekoruj pozostałą masą krówkową.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation