Kuchnia

ciasta

abcdieta od kuchni: Dietetyczna szarlotka na kruchym cieście

Składniki potrzebne do przygotowania dietetycznej szarlotki:

Kruche ciasto:
250 g mąki orkiszowej Bio typ 2000
90 g oleju kokosowego nierafinowanego - polecam Olejowy Raj
2 żółtko
3 łyżki stewii

Jabłka:
4-5 średnich jabłek
cynamon
mąka do obtoczenia

Pozostałe składniki:
2 białka jajka kurzego
łyżka stewii

1. Kruche ciasto: Mąkę przesiewamy przez sitko (możemy zrobić miks ulubionych mąk). Następnie dodajemy miękki olej kokosowy, żółtka (zostawiamy białka na pianę) i pozostałe składniki. Szybko zagniatamy. W razie konieczności możemy dodać łyżkę wody. Formujemy kulę, dzielimy ją na dwie części i wkładamy na 20 minut do lodówki.
2. Jabłka myjemy, obieramy ze skóry. Przekrawamy na ćwiartki i wycinamy ogryzek. Następnie kroimy w cienkie plastry, posypujemy cynamonem i mąką. Jabłka możemy ułożyć na blasze i zapiec w 200 stopniach C przez 15 minut, wtedy mąka nie będzie potrzebna. Ja nie zapiekałam.
3. Ciasto wyjmujemy z lodówki. Pierwszą kulą wykładamy blachę (okrągła, średnica 21 cm, wyłożona uprzednio papierem do pieczenia). Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, grzałka góra-dół. Pieczemy 15-20 minut, aż wierzch lekko się zrumieni.
4. Na upieczone i ostudzone ciasto wykładamy jabłka z cynamonem i ubitą pianę z białek z dodatkiem stewii. Całość posypujemy pozostałą ilością ciasta (możemy zetrzeć na tarce). Ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy do zrumienienia.

Smacznego!

http://abcdietaodkuchni.blogspot.com/2014/11/dietetyczna-szarlotka-na-kruchym-ciescie.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation