Kuchnia

kuchnia

MUFFINY Z BUDYNIEM I BRZOSKWINIAMI

Składniki (na 12 sztuk):

Ciasto:

- 2 szklanki mąki pszennej (może być razowa)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 170 ml mleka
- 2 jajka
- 0,5 szklanki cukru
- 150 g masła lub margaryny

Masa budyniowa:


- 1 opakowanie budyniu śmietankowego
- 300 ml mleka
- 2 łyżki cukru

- 1-2 brzoskwinie (bez skórki, pokrojone na małe kawałki)

Przygotowanie:

Przygotować budyń. W 100 ml zimnego mleka rozmieszać proszek budyniowy. Resztę mleka zagotować z dodatkiem cukru. Energicznie mieszając wlać do wrzącego mleka zimną zawiesinę i gotować około 3 minut.

Rozpuścić masło z cukrem i ostudzić. Jajka wymieszać z mlekiem (170 ml). Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Do mąki wlać jajka i roztopione masło. Wymieszać.

Formę do muffin wysmarować olejem. Nałożyć ciasto do 1/3 wysokości, następnie połowę brzoskwiń, budyń, brzoskwinie i znów ciasto.

Piec ok. 20 minut w 200 st. C.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation