Kuchnia

kuchnia

FUSILLI ZAPIEKANE POD BESZAMELEM I BOLOGNESE Z BROKULAMI.

Składniki na sos bolognese:

250 g mięsa mielonego (ja użyłam indyczego),
1 puszka (400 g) pomidorów w puszce,
2 łyżki oliwy,
1 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich,
sól, pieprz.
Ja dodatkowo użyłam 1/2 łyżeczki mieszanki Kamis pomidory suszone, bazylia i czosnek.


Przygotowanie:
Mięso podsmażyć na oliwie. Gdy będzie już gotowe dodać puszkę pomidorów i dusić, aż sos się zredukuje.
Doprawić ziołami, solą i pieprzem, ewentualnie przyprawą Kamis, którą ja użyłam.

Składniki na sos beszamel:

2 łyżki mąki,
2 łyżki masła,
400 ml mleka,
gałka muszkatołowa,
sól, pieprz.


Przygotowanie:
Masło rozpuścić w garnuszku, gdy będzie się już pieniło dodać do niego mąkę i zrobić zasmażkę. Następnie podlewać to odrobiną mleka, aby rozpuścić grudki. I tak do wlania całych 400 ml mleka. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką. Gotować cały czas na małym ogniu, mieszając do uzyskania odpowiedniej gęstości.


Składniki pozostałe:

200 g makaronu fusilli lub innego wybranego,
1/2 brokuła,
ser żółty,
sól.


Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente, ja na ostatnie 3 minuty wrzucam do makaronu brokułu, dla
oszczędzenia czasu i mojej pracy. Brokuły muszą być tylko lekko podgotowane, choć jak kto woli oczywiście ;)

W foremce wylewamy 3-5 łyżek sosu beszamel, przykrywamy go makaronem z brokułami. Na to warstwa sosu pomidorowego, znowu beszamel i odrobina sera żółtego. I kolejny raz to samo, czyli makaron, sos pomidorowy, beszamel i ser żółty na górę.
Wszytko to zapiec w piekarniku, 180°C przez 15 minut.

*Ewentualnie można przygotować makaron i sos bolognese wcześniej, a później zrobić beszamel i postępować tak jak wyżej, tylko w piekarniku danie trzymać około 20 minut, aby dobrze się zagrzało.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation