Kuchnia

kuchnia

Jeśli tak, mam dziś dla Was propozycję na pyszny kawowy deser! Przedstawiam:
JAGLANE LATTE
Słodka i "usprawiedliwiona" pokusa na zbliżający się wielkimi krokami weekend!

Składniki na 1 szklankę (ok. 300ml):

- 2-3 łyżki mielonej kawy naturalnej lub zbożowej
- plaster pomarańczy bez skórki
- 2 daktyle bez pestek
- szczypta kurkumy
- odrobina soku z cytryny
- kawałek kory cynamonu lub szczypta mielonego
- trochę soku z cytryny
- 2-3 rozgniecione ziarna kardamonu (można ominąć)
- 2 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
- 150 ml mleka kokosowego
- skórka otarta z 1/2 pomarańczy
- plasterek świeżego imbiru
- banan
- awokado
- miód
- kakao

Przygotowanie:

Najpierw ugotuj kawę naczyniu żaroodpornym.
Zagotuj ok. 1/2 litra wody mineralnej z plastrem pomarańczy, dodaj 2 łyżki kawy. Gotuj przez 2 minuty na małym ogniu i w takich odstępach dodawaj kolejno cynamon, kardamon, trochę gorącej wody, następnie trochę soku z cytryny ,drobną szczyptę kurkumy oraz trochę ksylitolu lub miodu i daktyla. Gotuj wszystko jeszcze kilka minut na wolnym ogniu.

W tym czasie, kiedy gotuje się kawa wlej do małego garnka ok. 100ml mleka kokosowego, dodaj szczyptę kurkumy, ugotowaną kaszę jaglaną i jednego daktyla. Gotuj chwilkę i zmiksuj wszystko na gładki krem/koktajl.

W osobnym naczyniu zblenduj banana + 1/2 dojrzałego awokado? + dodaj kakao do smaku oraz miód albo ksylitol.

Do szklanki dodaj jaglano-kokosowy koktajl. Następnie wlej powoli gorącą kawę, trochę podgrzanego mleka kokosowego, dodając trochę utartej skórki z pomarańczy oraz warstwę kakaową z awokado i banana.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation