Kuchnia

Kulinaria

Kopiec kreta
Składniki
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej (340g)
- 1 szklanka cukru (220g)
- 1 szklana mleka (250ml)
- 1 szklanka oleju (210 ml)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia, czubata
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczanej
- 4 łyżki kakao
- 2 jajka
Dodatkowo:
- 3 banany
- 2 śmietan-fixy
- 500 ml śmietany 30%
- 100g gorzkiej czekolady
- 4 łyżki cukru pudru
Przepis
Ciasto: Jajka wbić do misy miksera i ubić z cukrem na gładki, puszysty krem. Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą. Na przemian dodawać do ubitych jajek suche składniki przesiane przez sito, mleko oraz olej. Ciasto wylać do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia, bądź wysmarowanej tłuszczem i poprószonej kakao. Piec w temperaturze 160 stopni, ok. 50 minut, do tzw. suchego patyczka.
Bita śmietana: Z ciasta ściąć wierzch na wysokości około 2 cm. Wydrążyć delikatnie połowę miąższu tak, aby zostały brzegi ciasta i nietknięty spód. Czekoladę pokroić na drobne kawałki. Śmietanę ubijać na niskich obrotach z cukrem pudrem i fiksem. Dodać czekoladę i wymieszać. Banany obrać ze skórki, przekroić na pół i skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Ułożyć na cieście. Nałożyć śmietanę, kształtując kopiec. Wierzch posypać rozdrobnionym ciastem i lekko docisnąć. Ciasto schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation