Kuchnia

Kulinaria

Duszone warzywa z jajkiem wiejskim

Potrzebujesz

4 wiejskie jajka

1 cebula, drobno posiekana

4 ząbki czosnku, drobno posiekane

1 cukinia, pokrojona w cienkie plasterki

1 bakłażan, pokrojony w kosteczkę

1 brukiew (ja użyłam żółtą), obrana i pokrojona w cienkie plasterki

2 marchewki, obrane i pokrojone w kosteczki

2 czerwone papryki, pokrojone w cienkie paseczki

4 duże pomidory

3 łyżki oliwy

1 Knorr Esencja do duszonych warzyw

sól i świeżo mielony pieprz

4 dymki, posiekane

natka pietruszki do posypania






Przygotowanie

W dużej głębokiej patelni rozgrzać oliwę oraz zeszklić cebulę i czosnek. Wrzucić marchewki i dusić przez 5 minut. Dodać cukinię, brukiew, bakłażan i papryki oraz Knorr Esencję. Zalać 1/2 szklanki gorącej wody. Dusić przez 10 minut na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając.





W między czasie zagotować wodę w dużym garnku, wyłączyć palnik i włożyć pomidory na 10 sekund do wrzącej wody. Wyjąć je i przepłukać pod zimną wodą. Zdjąć skórkę, pokroić na ćwiartki i wyjąć pestki. Miąższ posiekać na malutkie kawałki. Dodać do warzyw i dusić jeszcze przez 10 minut. Doprawić solą i pieprzem.





Przed podaniem, ewentualnie warzywa przełożyć do 4 małych patelni. Do każdej wbić po jednym jajku. Podgrzewać na małym ogniu aż białko się zetnie a żółtko zostanie miękkie. Podać na gorąco, udekorowane posiekaną dymką i natką pietruszki.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation