Kuchnia

Sweet Tooth

Domowa szarlotka

Składniki
Ciasto kruche:
– 3 szklanki mąki
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 szklanka drobnego cukru
– 1 cukier wanilinowy (u nas łyżeczka pasty waniliowej z drobinkami wanilii)
– 250 g zimnego masła roślinnego (może być masło lub margaryna)
– 4 jajka

Jabłka:
– 2 kg jabłek (najlepiej szara reneta albo antonówka)
– około 12 łyżeczek cukru
– 1 cukier waniliowy
– 5 -10 dag rodzynek
– 1 łyżeczka cynamonu
Przepis
Jabłka obrać, pokroić na niewielkie kawałki i razem z cukrem oraz cukrem wanilinowym lekko podsmażyć, tak aby się nie rozpadły. Dodać rodzynki i cynamon.
Przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia bezpośrednio na stolnicę, dodać 3/4 szklanki cukru, cukier wanilinowy oraz masło. Całość posiekać nożem. Dodać 3 żółtka i 1 całe jajko. Zagnieść szybko ciasto i podzielić na 2 części. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę.
Jedną część ciasta rozwałkować (najlepiej pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia) i przełożyć do prostokątnej formy. Odkleić wierzchnią warstwę papieru. Wstawić do lodówki. Białka z 3 jaj ubić na pianę, następnie stopniowo dodawać resztę (1/4 szklanki) cukru, ciągle ubijając, aż piana będzie sztywna i błyszcząca.
Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Formę z ciastem wyjąć z lodówki, wyłożyć jabłka. Przykryć ubitą pianą z białek. Na wierzch położyć drugą część rozwałkowanego ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 1 godzinę (gdyby w trakcie pieczenia wierzch za bardzo się zrumienił, położyć kawałek folii aluminiowej). Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation