Kuchnia

Sweet Tooth

niebo na talerzu: Najlepsze ciasto drożdżowe z wiśniami i kruszonką

na ciasto: - pół kg mąki - 5 dkg świeżych drożdży - szklanka mleka - 3 łyżki stopionego masła - jajko - 9 łyżek cukru - 1/4 łyżeczki soli - pół kg wydrylowanych wiśni na kruszonkę: - 1/3 kostki zimnego masła - ok. trzy- cztery łyżki mąki - cztery łyżki cukru Mleko podgrzać by było lekko ciepłe, nie gorące. Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać do mleka razem z trzema łyżkami mąki. Odstawić w ciepłe miejsce na kilkanaście minut by nieco podrosły. Do dużej miski wsypać resztę mąki, wlać mleko z drożdżami, dodać resztę cukru, roztrzepane jajko i roztopione masło. Zagnieść ciasto, starając się nie podsypywać przy wyrabianiu dużą ilością mąki. Odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę by podwoiło objętość. Blaszkę ok. 23x32 lub tortownicę ok. 24 cm wysmarować masłem i wysypać tartą bułką. Ciasto nacisnąć ręką, by pozbawić je gazów, przełożyć do formy. Ułożyć na nim wiśnie. Ze składników na kruszonkę zagnieść okruchy, rozsypać na owocach. Odstawić na 15 minut do podrośnięcia. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 st. Piec ciasto ok. 45 minut, na drugiej od dołu półce piekarnika. Pozostawić w nim przy uchylonych lekko drzwiczkach do lekkiego ostygnięcia, po czym postawić na metalowej kratce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation