Kuchnia

kuchnia

Placki po węgiersku
Składniki (4 porcje)
Gulasz
1 kg wieprzowego mięsa gulaszowego
1 czerwona papryka
2 cebule
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka listków laurowych
pieprz w ziarnach
sól
ostra papryka w płatkach
suszone grzyby
1 łyżka mąki
2 łyżki oleju
Placki ziemniaczane
1 kg ziemniaków
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 jajko
1 cebula
sól, pieprz
olej do smażenia
Wykonanie
Przygotowujemy gulasz. Oczyszczone mięso (najlepiej łopatka lub szynka) kroimy w kawałki i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dolewamy około pół litra wody, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, pieprz w ziarnach i gotujemy na wolnym ogniu. W tym czasie paprykę kroimy w paski, cebulę w plasterki i smażymy kilka minut. Dodajemy do gotującego się mięsa. Gulasz gotujemy do miękkości, w razie potrzeby dolewamy wodę. Można przygotować gulasz w szybkowarze, wtedy czas przygotowania znacznie się skraca. W międzyczasie namaczamy suszone grzyby (ilość według uznania), kroimy w kawałki i dodajemy do gulaszu. Pod koniec gotowania dodajemy ostrą paprykę w płatkach i przyprawiamy solą. Aby zagęścić sos, mąkę mieszamy z zimną wodą tak, aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany i wlewamy do gulaszu, całość mieszamy. Gotujemy jeszcze chwilę.
Aby przygotować placki, ziemniaki ścieramy na tarce, to samo robimy z cebulą (cebulę możemy również pokroić w kostkę i w takiej postaci dodać do ziemniaków). Z masy ziemniaczanej odlewamy zebraną wodę, dodajemy jajko i doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dosypujemy mąkę ziemniaczaną. Olej rozgrzewamy i smażymy placki. Na tak przygotowane placki nakładamy gulasz i podajemy. Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation