Kuchnia

Śniadania

PotrawyRegionalne: NALEŚNIKI W SYROPIE POMARAŃCZOWYM

Składniki na ciasto naleśnikowe:
(około 10 sztuk)

150 g mąki
250 ml mleka
2 jajka
szczypta soli
0,5 szklanki wody mineralnej
łyżka roztopionego masła do ciasta
masło lub olej roślinny do smażenia

Składniki na syrop pomarańczowy:

3 łyżki brązowego cukru
sok z połowy cytryny
sok z 1 - 2 pomarańczy
starta skórka z 1 pomarańczy (ja nie dodałam)
2 łyżki masła
1 łyżka likieru pomarańczowego

Do podania:

serek mascarpone
bita śmietana
serek waniliowy
syrop klonowy

Składniki na ciasto (bez wody) wymieszałam i odstawiłam na 15-30 minut.
Po tym czasie ciasto zgęstniało i dodałam wodę.
Gdy wyjdzie za gęste to będzie je się ciężko rozprowadzać na patelni.
Dodałam do niego również roztopione masło,można odrobinę oleju,ponieważ
smażyłam naleśniki na żeliwnej patelni już bez tłuszczu.
Usmażone naleśniki złożyłam w trójkąty i zabrałam się za syrop.
Wsypałam na patelnię brązowy cukier.
Wlałam wyciśnięty sok z pomarańczy.
Rozpuściłam masło.
Wycisnęłam sok z połowy cytryny i łyżkę likieru pomarańczowego.Można wsypać startą skórkę z pomarańczy-ale moi domownicy nie przepadają za nią więc nie dodałam.Sos zacznie bulgotać i gęstnieć.
Trzeba uważać ,żeby się nie przypalił.
Układałam na patelni kolejno naleśniki i chwilę gotowałam w syropie.
Można polać je brandy i przed podaniem podpalić dla efektowniejszego efektu.Chwilę podsmażamy i obracamy naleśniki.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation