Kuchnia

Śniadania

Moja kulinarna przygoda: Naleśniki z serem.

Składniki:
Ciasto:

mleko - 2 szklanki
mąka pszenna - 1,5 szklanki
Jajko - 1 sztuka
Sól - szczypta

Nadzienie:

ser biały twarogowy - 340 gram
żółtko - 1 sztuka
cukier waniliowy - 1 łyżka
śmietana - 3 łyżki
cukier - 2 łyżki

Dekoracja:

cukier puder - 2 łyżki
dżem truskawkowy - 9 łyżeczek
Smażenie:
olej lub oliwa – 1 łyżeczka oliwy lub olej na jednego naleśnika




Wykonanie:
Do miski wlewamy mleko, dodajemy całe jajko i intensywnie mieszamy. dodajemy mąkę ciągle mieszając i szczyptę soli. Odstawiamy ciasto, aby odpoczęło. Teraz zrobimy nadzienie. Ser twarogowy (u mnie półtłusty) dajemy do miski, do niego wrzucamy żółtko, cukier waniliowy, cukier, i śmietanę. Mieszamy do momentu aż składniki się połączą. Gdy wolicie gładką masę, wtedy dajcie wszystko do blendera i razem wymieszajcie do momentu aż powstanie gładka jednolita masa. Ja lubię gdy w nadzieniu są grudki twarogu;). Na rozgrzaną patelnię wlewamy łyżeczkę oleju, rozsmarowujemy silikonowym pędzelkiem i smażymy naleśnika. Postępujemy tak, aż skończy nam się ciasto. Usmażone naleśniki smarujemy nadzieniem, składamy w trójkąty, obsypujemy cukrem pudrem i na koniec dodajemy łyżeczkę dżemu truskawkowego.

Życzę Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation