Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Składniki na ok. 900 ml lodów:

400 ml schłodzonego mleka skondensowanego niesłodzonego
400 g schłodzonej śmietany 36%
135 g cukru pudru
3 łyżki kawy rozpuszczalnej (instant)


Kawę rozpuszczalną rozgnieść łyżką lub rozetrzeć palcami na proszek. Można też kupić kawę o konsystencji proszku. Ważne by nie pozostały żadne granulki.

Śmietanę i mleko przełożyć do garnka, dodać cukier puder i proszek kawowy. Miksować mikserem aż składniki się połączą a masa nabierze pięknego kawowego koloru.

Powstałą masę przelać do pojemnika na lody. Jeśli w masie zostaną jakieś nierozbite granulki kawy, należy przelać masę do pojemnika na lody przez sitko, rozcierając ewentualne granulki.

Pojemnik zamknąć, wstawić do zamrażarki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation