Kuchnia

obiadki

KURCZAK W SOSIE WINNO-IMBIROWYM
(2 porcje)

300g filetu z piersi kurczaka,
1 czubata łyżeczka świeżo startego imbiru,
1 duży ząbek czosnku,
4 łyżki sherry lub innego wzmacnianego wina,
2 łyżki pikantnego ketchupu,
1 łyżka sosu sojowego,
¼ łyżeczki mielonej kolendry,
szczypta pieprzu,
ewentualnie odrobina chili w proszku,
1-2 łyżki oleju kokosowego, rzepakowego lub z orzechów ziemnych,
świeża kolendra do dekoracji


Mięso umyć, osuszyć i pokroić w małe paseczki. W woku mocno rozgrzać olej i włożyć mięso. Dodać starty imbir i posiekany czosnek. Smażyć około 4-5 minut, intensywnie mieszając. Doprawić pieprzem i mieloną kolendrą. Sherry, ketchup i sos sojowy wymieszać razem i wlać do mięsa. Smażyć jeszcze około 2 minuty, aż sos się zagęści i oblepi mięso. Ewentualnie doprawić chili, jeśli ktoś woli bardziej ostrą potrawę. Przed podaniem posypać listkami świeżej kolendry.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation