Kuchnia

obiadki

PotrawyRegionalne: ROLADKI Z KURCZAKIEM JARMUŻEM I KAPARAMI

JARMUŻ
Jedna z najstarszych form użytkowych kapusty dzikiej,
od której się wywodzi.
Jarmuż jest uważany za bardzo pożywne warzywo zawierające:

przeciwutleniacze i właściwości przeciwzapalne.
Jest bogatym źródłem witaminy K,C a także wapnia i żelaza.
Podobnie jak brokuły i inne warzywa kapustowate zawiera sulforafan, związek posiadający właściwości przeciwnowotworowe.

Niegdyś uznawane za roślinę ozdobną,dziś odkryto bogactwo cennych witamin i skladników mineralnych.
Nadaje się do zup,przystawek,jako jarzynka do ziemniaków,jak równiez pełni funkcję dekoracyjną potraw zamiast sałaty.
W Polsce nie jest tak zany,natomiast w Niemczech zajadają sie tym cennym warzywkiem.
Jest nieodzownym składnikiem kuchni portugalskiej i holenderskiej.

jarmuz

Tyle o jarmużu.
Postanowiłam go kupić i coś z niego przyrządzić.
Będą więc roladki.

Składniki:

jarmuż
pierś z kurczaka
kapary
ser dojrzewający
czosnek
oliwa
zioła prowansalskie
sól,pieprz,czerwona papryka

Jarmuż umyłam i podgotowałam przez około 10 minut w osolonej wodzie.
Czosnek starłam i chwilkę podsmażyłam na oliwie.
Dodałam garść pokrojonych kaparów.
Wsypałam przyprawy.
Jarmuż posiekałam i wrzuciłam na patelnię.
Podsmażyłam aż smaki się zmieszały.
Pierś z kurczaka pokroiłam na cienkie płaty i rozbiłam.
Przyprawiłam czosnkiem,solą,pieprzem,papryką i ziołami.
Polałam oliwą i odstawiłam.
Można ją posmarować wewnątrz np.koncentratem pomidorowym.
Następnie nakładałam na kotlety farsz i plasterek sera.
Zawijałam i spinałam wykałaczkami.
Smażyłam roladki z obu stron na złoty kolor.
Smaczne i zdrowe!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation