Kuchnia

PRZETWORY

Sałatka w słoikach (z białej kapusty, papryki i marchewki)

Składniki: (na słoik 500ml)
350g białej kapusty
pół dużej czerwonej papryki
1 duża marchew
1 biała cebula
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki czarnego pieprzu
40ml oleju
40ml octu
80g cukru pudru
1 ziele angielskie
1 liść laurowy

Wykonanie:
Kapustę poszatkować, wrzucić do miski.
Marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do kapusty. Paprykę oczyścić z gniazd, pokroić na małe paseczki.
Cebulę obrać, pokroić w paseczki, dodać do miski z kapustą i marchewką. Dodać sól i pieprz, wymieszać.
W małym garnuszku zagotować ocet, olej i cukier puder. Gotową zalewę wlać do warzyw, wymieszać.
Wymieszane z zalewą warzywa wkładać do słoika i bardzo mocno ugniatać (mi pół litrowy słoik starczył akurat na styk, więc można użyć nieco większego). Przed dodaniem ostatniej warstwy warzyw, wrzucić 1 ziele angielskie i 1 liść laurowy. Wrzucić ostatnią porcję warzyw i zalać pozostałą zalewą do pełna. Zakręcić słoik.
Pasteryzować w kąpieli wodnej przez 30 minut od momentu zagotowania wody. Wyjąć słoiki, mocno dokręcić i postawić do góry dnem do momentu całkowitego wystudzenia.
Słoiki przechowywać w chłodnym miejscu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation