Kuchnia

smaki

Szaszłyki z kurczaka i kukurydzy

pierś kurczaka lub 300 g polędwiczek z kurczaka
małe kolby kukurydzy
łyżeczka kuminu
łyżeczka ziaren kolendry
3 goździki
kora cynamonowa (lub szczypta mielonego cynamonu)
łyżka świeżo mielonej soli
łyżka pieprzu cayenne
łyżka słodkiej papryki
2 łyżki oliwy
łyżeczka soku z cytryny

Patyczki do szaszłyków kładziemy na półmisku zalewamy wodą i odstawiamy na minimum pół godziny (dzięki temu nie będą się paliły podczas pieczenia).
Mięso myjemy, oszyszczamy z błon, suszymy i kroimy w grube paski (lub pozosawiamy polędwiczki w swoim kształcie).
Na suchej patelni prażymy kumin, kolendrę, korę cynamonową (jeśli używamy sporszkowanego cynamonu - pomijamy) oraz goździki. Po kilku minutach gdy przyprawy zaczną wydzielać zapach i się zarumienią przekładamy je do moździerza.
Ucieramy je chwilę i łączymy z pozostałymi przyprawami, oliwą i sokiem z cytryny.
Tak przygotowaną marynatę umieszczamy w foliowej torebce lub misce i mieszamy w niej mięso oraz kolby kukurydzy. Wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
Zamarynowane mięso i kukurydze nabijamy na patyczki do szaszłyków i grillujemy na rozgrzanej patelni lub ruszcie, po kilka-kilkanaście minut z dwóch stron.
Jeśli użwamy patelni w warunkach domowych, możemy zarumienić szaszłyki z dwóch stron, a następnie przełożyć je do piekarnika i podgrzewać przez kilka minut.
Szaszłyki podajemy z brzoskwiniowym sosem BBQ.


Pomidorowo-brzoskwiniowy sos BBQ

dojrzały pomidor
3 brzoskwinie
łyżka masła
łyżeczka oliwy
1/2 papryczki chilli
mały ząbek czosnku
2 łyżki miodu
łyżeczka octu balsamicznego jabłkowego
3 łyżki passaty pomidorowej (lub koncentratu)
łyżeczka octu ryżowego
2 łyżki wody
szczypta soli, świeżo mielony pieprz
1/2 słodkiej papryki w proszku
gałązka tymianku

Pomidora i brzoskwinie kroimy w kostkę. Chilli i czosnek drobno siekamy.
W rondelku rozpuszczamy masło i oliwę. Wrzucamy pomidora, brzoskwinie, chilli i czosnek. Dusimy przez kilka minut.
Następnie doajemy miód, ocet, passatę pomidorową, wodę, tymianek i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem przez 20-30 minut.
Po tym czasie miksujemy sos na gładką pastę za pomoca blendera i chłodzimy w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation