Kuchnia

do szkoły

Sałatka z rukolą, winogronami i mozzarellą

Składniki:

rukola 250 g
sałata lodowa 250 g
mozarella 250 g
winogrona białe 150-200 g
pomidory koktajlowe 125 g
pestki dyni 40-50 g
oliwa 60 ml
sok z cytryny 30 ml
cukier 1 g
sól b.d.
pieprz b.d.

Pokaż miary kuchenne
Sałatka z rukolą, winogronami i mozzarellą

Kolorowa, lekka i smaczna sałatka, która doskonale sprawdzi się na spotkaniach ze znajomymi :) jest szybka do przygotowania i na pewno każdy będzie potrafił ją ogarnąć ;)
Pomysł podłapałam od mojej przyjaciółki Oli :)

Zdjęcie - Sałatka z rukolą, winogronami i mozzarellą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
SAŁATKA Z RUKOLĄ, WINOGRONAMI I MOZZARELLĄ
1 paczka rukoli,
½ główki sałaty lodowej,
2 opakowania małych kulek mozzarelli w zalewie,
150-200g białych winogron (najlepiej bezpestkowych),
125g pomidorków koktajlowych,
4-5 łyżek pestek dyni lub słonecznika,
4 łyżki oliwy,
2 łyżki soku z cytryny,
szczypta cukru,
sól i pieprz

Rukolę i porwaną na kawałki sałatę umyć i osuszyć, włożyć do miski.
Mozzarellę, pomidorki i winogrona pokroić na połówki (jeśli pomidorki są spore, można pokroić na ćwiartki), dodać do sałaty.
Pestki uprażyć na suchej patelni.
Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem.
Tuż przed podaniem polać sałatkę sosem i posypać pestkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation