Jajka zapiekane z dynią, kaszą jaglaną i szpinakiem
Składniki na 2-3 osoby
4 jajka od szczęśliwej kury
1/2 małej dyni Hokkaido
szczypta suszonego rozmarynu (dokładnie roztarty) lub świeży rozmaryn bardzo drobno posiekany
nasiona kopru włoskiego (opcjonalnie)
20 pomidorków koktajlowych
250g szpinaku drobnolistnego
oliwa z oliwek
1 łyżka masła klarowanego (opcjonalnie), oleju słonecznikowego lub oliwy z oliwek
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (1/2 suchej przed gotowaniem)
sól morska do smaku
tymianek (opcjonalnie)
gałka muszkatołowa (szczypta)
czerwona lub żółta cebula
1-2 ząbki czosnku
Przygotowanie:
Ugotuj kaszę jaglaną w lekko osolonej wodzie. Odstaw. Możesz również użyć kaszę z dnia poprzedniego.
Dynię pokrój w kostkę grubości ok. 1,5 cm. Ułóż na blaszce wyłożonej pergaminem, skrop oliwą i posyp utartym rozmarynem i nasionami kopru włoskiego. Dopraw solą morską i upiecz w piekarniku rozgrzanym do temp. 185 stopni. Czas pieczenia ok. 15-20 minut. Odstaw.
Pomidorki przekrój na pół, a szpinak umyj dokładnie i odsącz na sitku.
Na patelni rozgrzej oliwę i dodaj cebulkę. Po delikatnym podsmażeniu dodaj posiekany czosnek, rozmaryn, wymieszaj i dodaj szpinak oraz gałkę muszkatołową, następnie dodaj pomidorki i ugotowaną wcześniej kaszę jaglaną. Dodaj po chwili upieczoną lub wcześniej obsmażoną dynię.
Wbij delikatnie jajka i wstaw patelnię do rozgrzanego na 180stopni piekarnika (ok. 6-10min – termoobieg). Jeżeli chcesz uzyskać bardziej ścięte jajka, to w połowie pieczenia zmień ustawienie piekarnika na grzanie górne (grill)
Na zdrowie!
http://gotujzdrowo.com/jajka-zapiekane-z-dynia-kasza-jaglana-i-szpinakiem/