Kuchnia

torty

Tort Michałkowy "Dwa Michały"
TORT MICHAŁKOWY „DWA MICHAŁY” – PRZEPIS

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

TUTAJ znajdziesz przepis
SKŁADNIKI NA KREM MICHAŁKOWY, JASNY:

150 ml śmietanki kremówki 30%
1/3 szklanki mleka w proszku
200 g białej czekolady
60 g serka mascarpone
60 g orzeszków ziemnych, zmielonych
1 łyżeczka alkoholu np. rumu lub wódki
SKŁADNIKI NA KREM MICHAŁKOWY, CIEMNY:

300 ml śmietanki kremówki 30%
1/2 szklanki mleka w proszku
100 g mlecznej czekolady
100 g gorzkiej czekolady
100 g serka mascarpone
100 g orzeszków ziemnych, zmielonych
2 łyżeczki alkoholu np. rumu lub wódki
SKŁADNIKI NA PONCZ:

1/3 szklanki wody
1/4 szklanki alkoholu np. rumu
DODATKOWO:

4 cukierki np. Michaszki duo lub Michałki
ok. 100 g orzeszków drobno posiekanych
2 wafelki orzechowe (bez czekolady)
Biszkopt wykonujemy według przepisu. Ostudzony przekrawamy na trzy równe części.

Do rondelka o grubym dnie przelewamy śmietankę razem z białą czekoladą połamaną na kawałki. Podgrzewamy, aż czekolada całkowicie się połączy z kremówką. Następnie dodajemy przesiane mleko w proszku, alkohol i cały czas mieszamy do połączenia składników. Przykrywamy folią spożywczą, zostawiamy do wystudzenia. Wkładamy do lodówki na min. kilka godzin, aby dobrze się schłodziła.

Śmietankę na ciemną masę przelewamy do rondelka. Dodajemy połamane czekolady i podgrzewamy do połączenia. Zdejmujemy z ognia i dodajemy przesiane mleko w proszku i alkohol cały czas mieszając. Owijamy folią i zostawiamy do wystudzenia. Schładzamy kilka godzin w lodówce.

Wykończenie obu kremów jest identyczne: Zimny krem jeden i drugi ubijamy mikserem (oddzielnie), aż masa będzie mocno gęsta. Dodajemy mascarpone do każdego i ponownie miksujemy. Na koniec masy łączymy z orzeszkami.

Jeden blat biszkoptowy układamy na paterze i nasączamy 1/3 ponczu. Wykładamy połowę ciemnego kremu, przykrywamy drugim biszkoptem i lekko nasączamy. Wykładamy krem jasny, przykrywamy trzecim blatem i ponczujemy. Wierzch i boki smarujemy ciemnym kremem. Boki tortu dekorujemy zmielonymi wafelkami. Wierzch dekorujemy pokrojonymi orzeszkami oraz pokrojonymi w plasterki cukierkami. Dodatkowo tort polałam roztopioną gorzką czekoladą, tworząc paski.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation