Kuchnia

torty

Świąteczny tort cappuccino | Przepis na tort cappuccino

Składniki:

Biszkopt czekoladowy

6 jajek, białka oddzielone od żółtek

120 g mąki

180 g cukru

1 łyżka kakao, czubata

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

przepis na tort cappuccino

Ubij białka na sztywno z solą. Pod koniec ubijania dodaj cukier po łyżce. Zmniejsz obroty miksera i dodaj teraz na przemian po żółtka i mąkę przesianą z proszkiem. Na końcu przesiej kakao i wymieszaj z masą za pomocą łyżki. Wyłóż masę do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej tartą bułką okrągłej formy o średnicy 28 cm. Piecz biszkopt na 175ºC (termoobieg) przez około 25 minut. Wyjmij i ostudź, a następnie rozkrój na dwa placki.

Beza kokosowa

5 białek

200 g cukru

200 g wiórków kokosowych

szczypta soli

Ubij białka na sztywno z solą. Zacznij dodawać po łyżce cukru cały czas ubijając pianę. Piana powinna być sztywna i lśniąca. Dodaj teraz wiórki i zmiksuj raz. Wyłóż masę do formy wyłożonej pergaminem, wygładź. Piecz bezę na 175ºC (termoobieg) przez 25 minut.

Krem cappuccino

200 ml śmietanki + 200 ml, u mnie 38%

500 g mascarpone

125 ml cukru pudru

2 łyżki kawy rozpuszczalnej, proszek

2 łyżki kawowego likieru, u mnie Baileys

1 łyżka kakao do posypania

garść płatków kokosowych

Ubij 200 ml śmietanki na sztywno. Zmiksuj mascarpone z cukrem pudrem, kawą w proszku i likierem ( kawę rozpuść w likierze). Wymieszaj z ubitą śmietanką. Posmaruj biszkopt kremem następnie przykryj bezą. Rozsmaruj resztę kremu i przykryj drugim biszkoptem. Posmaruj brzegi tortu. Resztę śmietanki ubij i pokryj wierzch tortu. Na koniec posyp kakao i kokosowymi płatkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation