Kuchnia

RYBY

Krewetki po po seczuańsku
SKŁADNIKI:

0,5 kg dużych obranych krewetek
3 ząbki czosnku
1 łyżka posiekanego świeżego imbiru
czerwona cebula
sos sojowy
1 łyżka ketchupu
1 łyżeczka cukru
pół szklanki bulionu
1 łyżka chińskiej pasty chili z bobem (chili bean paste)
2 dymki ze szczypiorkiem
natka pietruszki
2 papryczki chilli

Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę, posiekany imbir i czosnek. Następnie wrzucamy krewetki, smażymy ok 1 minutę i dodajemy bulion, sos sojowy pastę chilli, ketchup i cukier. Wszystko mieszamy i doprowadzamy do zagotowania. Po chwili dodajemy pokrojoną dymkę oraz chilli. Dusimy 5 min i posypujemy posiekaną pietruszką. Podajemy z ryżem lub chińskim makaronem ryżowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation