Kuchnia

RYBY

Tatar śledziowy



Składniki:

na 4 osoby

300 g solonych filetów śledziowych

80 g cebuli

15 g musztardy

15 g koncentratu pomidorowego

1 łyżka oliwy

po 2 łyżki posiekanego szczypioru i natki pietruszki

4 żółtka ugotowane na twardo

kapary do dekoracji

listki natki pietruszki do dekoracji

mleko do moczenia śledzi

słodka mielona papryka

świeżo zmielony czarny pieprz



Wymoczone w mleku i osuszone śledzie pokrój w kostkę. Cebulę pokrój w bardzo drobną kostkę.

Dokładnie wymieszaj musztardę, koncentrat pomidorowy i oliwę. Połącz z pokrojonymi filetami, cebulą, częścią posiekanej natki pietruszki i szczypiorku. Dopraw solą, pieprzem i słodką papryką.

Za pomocą okrągłej foremki uformuj na talerzu porcje. Kopczyki tatara posyp drobno posiekanymi żółtkami i pietruszką ze szczypiorkiem. Wokół tatara ułóż kapary i listki natki pietruszki.

Przepis: Jerzy Pasikowski
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation