Kuchnia

potrawy z kociołka

mieszanka wiejska z kociołka


Kociołek emaliowany wyłożyć liśćmi kapusty. Nie jest to konieczne. Zazwyczaj liście kapusty stosuje się do kociołków żeliwnych , aby potrawy nie przywierały do ścianek, ale ja używam ich także w kociołkach emaliowanych ponieważ uważam, że liście kapusty dodają smak i aromat.






Następnie kładziemy boczek wędzony



Dodajemy kiełbasę, marchewkę, czosnek , paprykę czerwoną wymieszaną z przyprawami według smaku i uznania. Ja dodałam paprykę słodką mieloną, pieprz ziołowy, sól morską (może być vegeta) .



Na to kładziemy skrzydełka z kurczaka również przyprawione według uznania



Wrzucamy ziemniaki wymieszane z przyprawą do ziemniaków



Następnie kolejna warstwa kiełbasy z marchewką, potem skrzydełka i znowu ziemniaki. Układamy składniki warstwowo aż do wyczerpania zapasów




Całość przykrywamy plasterkami boczku



Wszystko zalewamy bulionem - 0,5 l



I przykrywamy liśćmi kapusty





Kociołek stawiamy nad żarem ogniska



Po godzinie danie jest gotowe ;0)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation