Kuchnia

Quiche

QUICHE z dynią i kurkami


ciasto
150 g mąki graham
40 g zimnego masła
70 g chudego twarogu
1 jajo

farsz
200 g upieczonej dyni
150 g kurek
100 g koziego sera
1/2 szklanki śmietany kremówki
3 jaja

Masło pokroić w kosteczkę, wrzucić do miski z mąką i rozetrzeć palcami. Dodać twaróg i jajko. Zagniatać do utworzenia jednolitej masy. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodóce przez 30 minut.

Schłodzone ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy. Placek powinien mieć średnicę nieco większą niż blaszka. Wyłożyć ciasto do wysmarowanej masłem formy równo wylepiając dno i boki. Wystające brzegi placka wywinąć na zewnątrz. Przykryć folią aluminiową, obciążyć i piec w piekarniku rozgrzanym do 180C przez 15 minut. Po upływie tego czasu zdjąć folię i piec bez przykrycia przez 10 minut.

W tym czasie przygotować farsz. Oczyszczone (lub rozmrożone i umyte) kurki podsmażyć przez 5 minut na patelni z łyżką oleju. Wystudzić i wymieszać z pieczoną dynią pokrojoną w kosteczkę, rozkruszonym serem kozim, śmietanką i jajami. Doprawić solą i pieprzem.

Spód wyjąć z piekarnika i za pomocą ostrego noża odkroić wystający brzeg. Farsz wylać na podpieczony spód i piec przez około 40 minut w 180C.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation