Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Pierogi ze szpinakiem

Składniki:
½ kg szpinaku (świeży lub mrożony)
½ kg białego sera
3 ząbki czosnku
gałka muszkatołowa, sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Świeży szpinak dobrze wypłucz i zblanszuj, mrożony rozmroź (podduś i odparuj wodę).
Biały ser rozgnieć w misce, wymieszaj dokładnie ze szpinakiem, dodaj rozgnieciony z solą czosnek, pieprz, odrobinę gałki muszkatołowej.
Nadziewaj pierogi i gotuj kilka minut we wrzącej, osolonej wodzie z łyżką oliwy.
Są gotowe kiedy wypłyną na wierzch.

Pierogi ze szpinakiem i serem żółtym - farsz
Składniki:

2 kg świeżego szpinaku
3 cebule
3-4 ząbki czosnku
3 pomidory
4 łyżki ostrego żółtego sera, startego na tarce
2 łyżki masła
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

Szpinak umyj, odrzuć grubsze łodygi. Posiekaj. Zdejmij skórkę z pomidorów, wytnij miąższ.
Cebulę pokrój w kostkę, podsmaż na patelni na rozgrzanym maśle, aż się zeszkli.
Dorzucaj na patelnię partiami szpinak, lekko podduś, a potem dorzuć pomidory Dopraw, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
Zdejmij z ognia, dosyp żółty ser, starannie wymieszaj całość.
Nadziewaj i ugotuj pierogi. Podawaj polane stopionym masłem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation