Kuchnia

kulinaria

Paluchy
z czosnkiem i pietruszką

Przepkładniki:

400 g mąki pszennej (najlepiej typ 650)
20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka soli
szczypta cukru
1 szklanka (250 ml letniego mleka)
30 g rozpuszczonego masła
masło czosnkowe:

70 g rozpuszczonego masła
3 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
ponadto:

1 jajko+1 łyżka mleka do smarowania bułeczek

Sposób wykonania:

Drożdże, ze szczyptą cukru rozpuścić w 3 łyżkach letniego mleka.
Odstawić na 10 minut.

Mąkę przesiać do miski. Dodać sól, rozczyn i pozostałe mleko. Wymieszać.
Wlać rozpuszczone (ale nie gorące) masło i wyrabiać ciasto, do momentu,
aż zacznie odchodzić od ręki, będzie elastyczne i gładkie.

Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcie, na ok 90
minut.

Stolnicę oprószyć mąką. Wyłożyć połowę ciasta. Rozwałkować na grubość ok
0,5 cm, tak by utworzył się mniej więcej prostokąt. Podzielić go na 6
części. Każdą zwinąć jak roladę (patrz zdj.). Lekko spłaszczyć, a końce
skleić, by nadać roladkom kształt łódeczek. Środek naciąć głęboko i
umieścić w nim ok. 1 łyżeczki masła czosnkowego. Odstawić na ok. 20
minut do napuszenia. Przed wstawieniem do piekarnika, paluchy posmarować
jajkiem rozmąconym z łyżką mleka.

Piec ok 20 minut, w temp 180 C, aż paluchy ładnie się zezłocą.

Smacznego :)








Zobacz także:
Bomboloni
Paszteciki
Grahamki
Pizza
Linkwithin
bułeczki z pietruszką czosnek bułeczki z masłem czosnkowy
CIASTA DROŻDŻOWE
aguzja sobota, 17 maja 2014 00:18
Poleć znajomemu Dodaj komentarz(2) Śledź komentarze przez RSS


Dodaj komentarz

kuchnia-domowa-ani.blogspot.com 2014/05/18 10:08:24
Rzeczywiście wyglądają apetycznie!

mikimama 2014/05/18 20:14:46
Doskonałe, muszę upiec!

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka




Tagi
nutella bita śmietana mascarpone banan śmietana kremówka czosnek jagody
szpinak truskawki czekolada beza brokuł brzoskwinie ciasto francuskie
maliny
Ostatnie wpisy
Sernik z owocami i białą ... Smoothie z nutellą Kotlety ryżowe Koktajl
truskawkowy - ... Lekki sernik z truskawkami Chłodnik na botwince
Szparagi w cieście ... Ciasto z truskawkami na ... Lody FIT z mango i
banana Francuskie ciasteczka z ...
Zakładki
Kategorie
Ciasta bez pieczenia
Ciasta biszkoptowe
Ciasta drożdżowe
Ciasta kruche
Ciasta przekładane
Ciasta ucierane i babeczki
Ciasteczka
Ciasto francuskie
Desery i napoje
FIT
Makarony, kluchy, naleśniki
Mięsa
Przystawki i przekąski
Serniki
Torty
Warzywa i owoce
Zupy
Kontakt
E-mail: aguzja@wp.pl
Kanał informacyjny
RSS


Popularne:



Wybierz język​▼



zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Ostatnie komentarze
Gość Monika 11.06.14 17:38
Ciasto z truskawkami na ...
Pyszne ciacho :) tylko jak dla mnie troszkę za mało cukru
mikimama 11.06.14 11:04
Sernik z owocami i białą ...
Cudowne ciasto!
Gość tosia 09.06.14 16:46
Ciasto z truskawkami na ...
właśnie wstawiłam do piekarnika
aguzja 09.06.14 13:42
Sernik łaciaty
Zakalec może przytrafić się każdemu, więc się bardzo nie przejmuj. Może
piekłaś zbyt krótko, każdy…
aguzja 09.06.14 13:29
Styropian
Ale zapadło się jeszcze przed upieczeniem czy po ?
Skrypt: s.z.y.m.o.n


Follow on Bloglovin
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
zBLOGowani.pl

Lista Blogów Kulinarnych
 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and
PDF
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Opcje Bloxa
Wersja mobilna
Pisz blog
Dodaj blog „Zjem to! ” do ulubionych
BLOX NEWSLETTER
Powiadamiaj mnie o nowych wpisach na tym blogu
Zapiszis po kliknięciu w zdjęcie :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation