Design
Design
Zdrowe chipsy z owoców i warzyw
Oto przepis na przepyszne chipsy z batatów z dodatkiem pomarańczy i tymianku: dwa słodkie ziemniaki obierz, opłucz i zetrzyj w plasterki na tarce (szeroki nóż). W małej misce wymieszaj ok. 4 łyżki oliwy, łyżeczkę suszonego tymianku, łyżkę skórki z pomarańczy oraz pół szklanki soku z pomarańczy. Składniki starannie połącz. Plasterki maczaj w mieszance i rozkładaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (chipsy trzeba będzie piec na dwie raty). Oprósz solą i piecz do zbrązowienia przez ok. 15-20 minut w 160 stopniach. Podawaj po przestygnięciu.
A co powiesz na chipsy szpinakowe? To pomysł na szybką i jakże zdrową przekąskę. Twoi goście będą pozytywnie zaskoczeni. By je przygotować, potrzebujesz 1,5 łyżki bułki tartej (najlepiej pełnoziarnistej), 2 ząbki czosnku, pół łyżki startego parmezanu, łyżkę oliwy i dużą garść szpinaku (umytego i osuszonego). W małej misce wymieszaj bułkę, parmezan i przeciśnięty przez praskę czosnek. W większej misce umieść szpinak i skrop go oliwą, a całość wymieszaj. Następnie dodaj mieszankę z mniejszej miski i mieszaj starannie, aż składniki dobrze się połączą. Chipsy rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy je w 140 stopniach przez ok. 20 minut. Zauważ, że ten przepis nie uwzględnia soli!
Kolejny pomysł to chipsy z buraków. Nawet jeśli za nimi nie przepadasz, ta przekąska ci zasmakuje. Spróbuj, a się przekonasz. Potrzebujesz 4-5 buraczków, obranych, opłukanych i pokrojonych w cienkie plasterki (szeroki nóż tarki). Wystarczy umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skropić oliwą i posypać solą. Piecz przez 15-20 minut w 180 stopniach. Możesz też usmażyć je jak na chipsy przystało, czyli w głębokim tłuszczu (będą wtedy jednak mniej zdrowe). Również w tym przypadku olej powinien osiągnąć temperaturę 180 stopni.
Warto skusić się na chipsy z cukinii. Włącz ją do jadłospisu, bo jest zdrowa i niskokaloryczna (w ponad 90 proc. składa się z wody). Zawiera sporo manganu, żelazo, potas, przeciwutleniacze, witaminy A, PP, K, z grupy B. Przepis: dwie nieduże cukinie umyj i obierz, a następnie pokrój w cienkie plasterki. Umieść je w misce. Dodaj łyżkę posiekanego koperku, sok z jednej cytryny i ok. ćwierć łyżeczki soli (najlepiej morskiej albo himalajskiej). Całość dokładnie wymieszaj. Chipsy rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w ok. 160 stopniach, aż się zezłocą.
eśli zdrowe chipsy, to koniecznie z jabłek. Na słodko. Znajdziesz takie w sklepie, ale to nie to samo, co zrobione własnoręcznie. Wystarczą 2-3 smaczne jabłka, 3 łyżki cukru (najlepiej brązowego) oraz 2 łyżki cynamonu. Jabłek nie obieraj ze skórki, tylko je porządnie umyj, a następnie pokrój w plasterki (razem z gniazdami nasiennymi – pozbądź się tylko pestek). Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż na niej jabłkowe plasterki. Cukier połącz z cynamonem i taką mieszanką oprósz jabłka. Te chipsy piecze się długo, w niskiej temperaturze (w ok. 100 stopniach). Po godzinie przerzuć plasterki na drugą stronę i piecz dalej przez ok. półtorej godziny. Po tym czasie wyłącz piekarnik i pozwól, by chipsy wystygły w jego wnętrzu. Najsmaczniejsze są ciepłe.
MA==