Kuchnia

Mięso

Gulasz wołowy z papryką
Przepis na gulasz wołowy z papryką

400 g wołowiny (ilość mięsa można zwiększyć), pokrojone w kostkę
1 cebula, pokrojona w kostkę
1 duża marchewka, pokrojona w półplastry
3 strąki papryki, pokrojone w kostkę
4 ziarna ziela angielskiego
1 liść laurowy
1/4 szklanki czerwonego wina
sól i pieprz do smaku
1 łyżka mąki
olej do smażenia
woda


Na rozgrzanym oleju smażymy mięso przez kilka minut. Wykładamy na talerzyk. Na patelnię wrzucamy cebulę i smażymy ok 5 minut, dodajemy warzywa i smażymy jeszcze przez kilka minut. Dodajemy podsmażone mięso, wino i chwilę jeszcze smażymy. Zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem do miękkości wołowiny. W czasie duszenia, w razie konieczności uzupełniamy ilość wody. Gdy mięso będzie miękkie(po około 2-3 godzinach), zagęszczamy sos mąką wymieszaną w odrobinie zimnej wody. Gotujemy jeszcze 3 minuty.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation