Kuchnia
Przepisy
Ciasto miodowo-orzechowe
forma 20x 30 cm
składniki na orzechowy wierzch:
- 300 g obranych i posiekanych orzechów włoskich
- 100 g cukru
- 2 łyżki miodu
- 125 g masła
Masło, cukier o raz miód roztopić w garnuszku, dodać orzechy i smażyć, dopóki masa zgęstnieje. Gotową, gorącą orzechową masę wylać na blat ciasta< wyjaśnienie poniżej>.
składniki na ciasto:
- 550 g mąki pszennej luksusowej
- 150 g cukru pudru
- 200 g miodu
- 180 g masła niezbyt miękkiego, ale też nie twardego
- 2 jajka
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
Piekarnik nastawić na 180 stopni
Mąkę razem z sodą przesiać do miski, a następnie dodać wszystkie pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Będzie ono raczej lepie, jeśli będzie za bardzo kleiło się do rąk, dosypać trochę mąki.
Ciasto podzielić na 2/3 i 1/3 części. Do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia formy włożyć 2/3 ciasta i palcami wylepić formę, tak aby powstał blat ciasta. Można ciasto najpierw rozwałkować, jednak jest ono klejące i mnie trudno było to zrobić.
Formę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 20 minut- aż ciasto nabierze złotego koloru.
Kiedy ciasto będzie gotowe wyjąć formę z piekarnika, odczekać chwilę, a następnie usunąć blat ciasta razem z papierem do pieczenia z formy i odstawić do ostygnięcia.
Formę ponownie wyłożyć papierem do pieczenia, wylepić pozostałą 1/3 częścią ciasta, wylać na nią orzechową masę i wyrównać szpatułką- uwaga, masa jest gorąca! Formę wstawić ponownie do piekarnika i piec ok 20 minut.
Po upieczeniu wyjąć formę z piekarnika i odstawić aż masa orzechowa stanie się bardziej zwarta i będzie można wyciągnąć ciasto z formy.
składniki na masę budyniową- najlepiej zrobić budyń na początku, później zająć się ciastem, kiedy budyń będzie stygnął:
- 1 litr mleka
- 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 czubate łyżki mąki pszennej
- 170 g białego cukru
- 30 g cukru waniliowego
- 200 g miękkiego masła
750 ml mleka wlać do rondla z grubym dnem, dodać do niego biały cukier i cukier waniliowy, zagotować.
W pozostałych 250 ml mleka rozmieszać dobrze obydwa rodzaje mąk.
Kiedy mleko będzie się gotować, powoli wlewać do niego masę mleczno- mączną cały czas mieszając, by nie doprowadzić do powstania grudek. Mieszać cały czas, aż masa zacznie gęstnieć i zrobi się budyń.
Budyń odstawić z ognia i przykryć folią spożywczą, tak aby folia dotykała wierzchu budyniu- w ten sposób nie zrobi się kożuch. Budyń odstawić do całkowitego wystudzenia. Jest do bardzo ważne, budyń musi być zimny. Ja wyniosłam garnek na zewnątrz; )
Kiedy budyń będzie już całkowicie zimny, w osobnej misce utrzeć masło, a następnie dodawać do niego po łyżce budyniu, ciągle miksując, aby uzyskać gęsty krem.
złożenie ciasta:
Formę, w której piekliście blaty ciasta, wyłożyć papierem do pieczenia. Umieścić w niej blat ciasta bez masy orzechowej, następnie wylać na niego krem budyniowy i przykryć blatem ciasta z masą orzechową. Całość wstawić do lodówki, aby masa mogła dobrze zgęstnieć a ciasto zmięknąć. Ciasto jest najlepsze po ok 2- 3 dniach od zrobienia.
MA==