Kuchnia

Chleb nasz powszedni

sCHLEB PSZENNO-ŻYTNI Z GARNKA


/duży bochen - w sam raz dla 6-osob. rodziny/

Wieczorem:
zaczyn zakwasowy:
* 220g mąki żytniej chlebowej typ720
* 80g mąki żytniej razowej typ 1850
* 320g wody
* 50g zakwasu żytniego
Wymieszałam i przykryłam folią.

zaczyn drożdżowy:
* 400g mąki 650
* 350g wody
* 6g drożdży świeżych
* 1/2 łyżeczki cukru
* 1/2 łyżeczki soli
Wymieszałam i przykryłam folią.
Obie miski pozostawiłam na noc na blacie.

Rano wymieszałam zaczyny i dodałam:
* 210g mąki pszennej typ 650
* 100g mąki żytniej typ 720
* 1 i 1/2 łyżeczki soli
* 1 łyżeczka cukru
* 1 łyżka kminku zmiażdżonego w moździerzu (niekoniecznie)

Wyrobiłam ręcznie ok 10 minut. Przykryłam folią i zostawiłam na 3/4 godz aby wyrosło.
Wyłożyłam papierem żeliwny garnek, po czym umieściłam w nim ciasto (bez formowania), posypałam mąką, przykryłam pokrywką i odstawiłam na 40 minut. Po tym czasie włączyłam piekarnik na 250stC i do jeszcze zimnego wstawiłam garnek z ciastem chlebowym. Piekłam 40 minut, zdjęłam pokrywkę i wsunęłam z powrotem do pieca. Dopiekałam jeszcze 35 minut aż skórka dobrze się wypiekła.
Wyjęłam na kratkę i ostudziłam, a po godzinie jadłam pyszną 'pietkę' z masłem....Polecam!

http://smakiaromaty.blogspot.com/2010/08/chleb-pszenno-zytni-pieczony-w-zeliwnym.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation