Kuchnia

Chleb nasz powszedni

Drożdżowy chleb babci Władzi

1 szklanka= 250ml

Składniki na 3 bochenki o długości 30cm:

5 szklanek przegotowanej i ostudzonej wody
1 szklanka maślanki lub kefiru
80g świeżych drożdży
1 szklanka mąki pszennej razowej
3 łyżeczki soli (z czubkiem)
1 łyżka cukru
1 szklanka ziaren słonecznika
1kg i 650g mąki pszennej* (ok. 1,5kg plus 1 szklanka)


Sposób przygotowania:

Przygotować zaczyn. Do dużej miski lub garnka wlać lekko ciepłą wodę i maślankę. Dodać pokruszone drożdże, mąkę pszenną razową, sól, cukier i ziarna słonecznika. Zamieszać, przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 20 minut, aż zacznie pracować. (Całość jest bardzo wodnista).
Po wyrośnięciu zaczynu, dodać mąkę pszenną i wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i pozostawić na 30 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. (Ciasto powinno ładnie wyrosnąć).
Trzy formy keksowe o długości 30 cm wysmarować masłem i posypać mąką. Ciasto przełożyć do form. Przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 10 minut. (W tym czasie rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C, grzałka góra- dół).

Chleby piec ok. 1,5 godz. - 1godz. 40 min.

Gorące chleby od razu wyciągnąć z piekarnika i wyłożyć na kratkę. Pozostawić do ostygnięcia.
Smacznego.

* Dowolnej mąki pszennej. Mój tata kupuje mąkę pszenną w Biedronce. Ja dałam typu 405, innym razem orkiszową jasną, a innym mieszankę orkiszowej jasnej z pełnoziarnistą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation