Kuchnia

Kuchnia. Babki wielkanocne

Babka „Cytrynowy puch”

Składniki:

2 szkl mąki ziemniaczanej

1 szkl mąki pszennej

1 szkl cukru (ja dodałam brązowy)

3 łyzki maślanki

1 kostka masła

6 jajek

2 łyżki octu 10%

1 łyżka skórki cytrynowej (ja używam zamrożonej cytryny, wcześniej sparzonej i wyczyszczonej, trzymam w zamrażalniku, w razie potrzeby ścieram cytrynę na tartce)

2 łyżeczki proszku do pieczenia

olejek cytrynowy

tłuszcz do wysmarowania formy



Wykonanie:

1. Masło utrzeć z cukrem na gładką masę (ja rozpuszczam masło, jeśli zapomnę wyjąć z lodówki, jeśli macie miękkie masło to ucierajcie) dodajemy po 1 jajku, wciąż ucierając.

2.Wsypujemy dwa rodzaje mąki, proszek do pieczenia, skórkę cytrynową, maślankę, ocet i kilka kropli olejku. Składniki połączyć.

3. Ciasto wylać do wysmarowanej formy. Piec ok 45min w temp. 180 st C.

4. Wystudzić. Polać czekoladą lub lukrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation