Kuchnia

Kuchnia. Babki wielkanocne

Babka czekoladowo-kawowa z powidłami

Składniki:

150 g cukru
125 g masła
2 jajka
300 g mąki
1 łyżka kakao
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
1 łyżeczka kawy mielonej
1 łyżeczka sody
100 g śliwkowych powideł
100 ml maślanki
150 g czekolady (pół na pół gorzka z białą)

Kawę rozpuszczalną dodać do maślanki - dokładnie wymieszać. Cukier utrzeć z masłem na puszystą masę. Połączyć sypkie składniki: mąkę, kakao, kawę mieloną i sodę. Do maślanej masy dodać powidła śliwkowe i jajka. Dodawać stopniowo do masy sypkie składniki, na przemian z maślanką kawową, dalej ucierając. Na koniec wmieszać w ciasto posiekaną w kosteczkę czekoladę. Formę z kominkiem wysmarować masłem i oprószyć mąką. Masę wlać do formy. Piec około 50 minut, w temperaturze 180ºC na początku przez 10 minut, a potem zmniejszyć temperaturę do 160ºC. Studzić na kratce. Ostudzoną babkę można polukrować, oprószyć cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation