Kuchnia

nalewki

Nalewka z aronii

Tego potrzebujesz:
50 dag dojrzałych,
nieuszkodzonych i zdrowych owoców aronii
1/2 l spirytusu 50%
30 dag cukru
Sposób przygotowania

Zobacz przepis na nalewkę z aronii!
Owoce przebierz, dokładnie umyj, osącz na sicie.
Wsyp do szklanego słoja, wymieszaj z cukrem, zalej spirytusem.
Słój z nastawem szczelnie zamknij, pozostaw na 2 tygodnie w ciepłym, nasłonecznionym miejscu.
Po tym czasie zlej płyn znad owoców.
Płyn przefiltruj na sicie wyłożonym papierowym filtrem.
Rozlej do butelek, szczelnie zamknij, zakorkuj, zalakuj.
Butelki z nalewką wynieś w ciemne, chłodne miejsce na przynajmniej 6 miesięcy.
W tym czasie nalewka dojrzeje nabierając pięknej, bordowej barwy i pełnego smaku z charakterystyczną, cierpką nutą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation