Kuchnia

nalewki

Nalewka Bożonarodzeniowa

Składniki:

- 1kg śliwek + 3 pestki
- 100g rodzynek
- 100 g suszonych śliwek
- laska wanilii
- 0,5 kg białego cukru
- 0,5 l wódki
- 0,5 l spirytusu


Śliwki świeże i suszone dokładnie myjemy, osuszamy, kroimy na cząstki, usuwamy pestki ( standard ). Rodzynki płuczemy i osączamy. Śliwki wkładamy do słoja, dokładamy rodzynki i pestki, zasypujemy cukrem, zalewamy spirytusem, odstawiamy w ciemne miejsce na ok. trzy tygodnie. Po tym czasie zlewamy nalew, a owoce ponownie zalewamy wódką, dodajemy wanilię, odstawiamy na kolejne 2 tygodnie. Zlewamy nalew i łączymy z poprzednią partią. Filtrujemy i nalewamy do butelek.

Odstawiamy na około 6 miesięcy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation