Kuchnia

Zupy, gulasze , dania jednogarnkowe :)

ChilliBite.pl sprawdzone przepisy kulinarne ze zdjęciami : Zupa rybna z szafranem i wermutem


Zupa rybna
na bulion
1kg ryb morskich o zwartej strukturze (dorsz, morszczuk, halibut)
300g surowych krewetek
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy z oliwek
1 białe cebula
2 litry wody
1 łyżeczka soli

100ml oliwy z oliwek dobrej jakości
1 cebula cukrowa
1 korzeń fenkułu
1 małe zielone pory
2 łyżki koncentratu pomidorowego
3 liście laurowe
4 spore ząbki czosnku
2 czerwone chilli
150ml wermutu (u mnie Martini)
spora szczypta nitek szafranu
800g puszka pomidorów pelati z puszki (w sezonie pomidory świeże)
1 łyżeczka miodu
8 średniej wielkości ziemniaków (doskonałe będą młode ziemniaki w skórce klasy A lub B)
sól i świeżo mielony pieprz

Ryby wyfiletuj i oczyść. Krewetki obierz z pancerzy. Filety pokrój w kostkę ok 4cm i odłóż na bok.
Cebulę bez obierania przekrój na pół i opal nad płomieniem, aż będzie mocno rumiana. W sporym garnku rozgrzej oliwę z masłem, dodaj łby i odcięte części ryb, które nie będą jedzone oraz pancerzyki krewetek i przypalone połówki cebuli. Podsmażaj przez kilka minut, potem zalej wodą i gotuj ok 40 minut, aż powstanie aromatyczny wywar rybny. Dosól go pod koniec gotowania, a następnie przecedź przez gęste sito, dokładnie odciskając.
W czasie, gdy gotuje się bulion, rozgrzej w sporym garnku oliwę z oliwek, dodaj pokrojoną w kosteczkę cebulę, pokrojony w piórka korzeń fenkułu i zielone części pora pokrojone w cienkie paseczki. Podsmażaj, aż warzywa się zeszklą, ale pilnuj by nie zrumieniły.
Dodaj koncentrat pomidorowy, i podgrzewaj kilka minut. Dodaj liście laurowe, starty na tarce czosnek i całe papryczki chilli, po chwili także wermut, szafran, pomidory i miód. Zmniejsz płomień i gotuj na wolnym ogniu ok 20 minut. Dolej przygotowany wcześniej, odcedzony bulion rybny, włóż pokrojone w spore kawałki ziemniaki i gotuj kolejne 15-17 min, aż ziemniaki będą prawie miękkie.
Dopraw zupę solą i pieprzem do smaku.
Włóż do gotującej zupy przygotowane kawałki ryby (filety bez ości), gotuj ok 4 minut, a następnie dodaj obrane krewetki i gotuj ostatnie 2 minuty. Podawaj od razu - najlepiej z listkami fenkułu i tostowanym chlebem.

jest to zmodyfikowany przeze mnie przepis z książki Annabel Langbein "Kuchnia w stylu wolnym"
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation