Kuchnia

Przetwory

Pomidory w przecierze - Składniki

1 kg pomidorów

Etapy przygotowania

Przetwory z pomidorów warto samemu zrobić, w zimę będą doskonałym zastępstwem kupowanego przecieru.

■ Całe pomidory pełne słońca będą znakomite do jajecznicy, na zupę i do esencjonalnych sosów do makaronu i mięsa.

■ Trochę gorsze, ale nieuszkodzone pomidory umyć, pokroić w ćwiartki. Włożyć do głębokiego rondla, lekko rozgnieść drewnianą łyżką i rozgotować w sosie własnym, nie dolewając wody. Gorącą masę pomidorową przetrzeć przez sito, ewentualnie można trochę posolić.

■ Ładne pomidory, w miarę możliwości jednakowej wielkości, zanurzyć we wrzątku, przelać zimną wodą, zdjąć skórkę. Ułożyć w wyparzonych słojach, zalać gorącym przecierem. Słoiki dobrze zamknąć i pasteryzować: półlitrowe – około 30 minut, większe – 5 minut dłużej.

Warto zrobić przetwory z pomidorów samemu, podczas chłodnej zimy przywołamy ciepły smak lata!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation