Kuchnia

Potrawy z makaronu

Makaron z grzybami leśnymi

400g makaronu

300g dowolnych grzybów leśnych
1 mała cebula
1 duży ząbek czosnku
150ml śmietany kremówki
pół szklanki białego wina
100g sera żółtego np. chedarr
kilka łyżek posiekanej natki pietruszki
4 łyżki masła
pieprz, sól
Cebulkę i czosnek siekamy, chwilkę podsmażamy na maśle, po chwili dodajemy umyte, osuszone i pokrojone grzyby. Dusimy na dość dużym ogniu przez kilka minut aż zbędny płyn odparuje.

Wlewamy wino.Ponownie dusimy aż całe odparuje. Po tym czasie dodajemy śmietankę, posiekaną natkę, doprawiamy solą i pieprzem. Grzyby musimy dość mocno posolić.

Makaron gotujemy na al dente. Odcedzamy i dodajemy do sosu. Mieszamy aż cały pokryje się sosem i zdejmujemy z ognia. Podajemy gorące, dość obficie posypane startym serem żółtym i świeżą natką pietruszki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation