Kuchnia

Potrawy z makaronu

Tagliatelle z grzybami leśnymi

Kilkanaście leśnych grzybów(podgrzybki, maślaki, borowiki)
200ml śmietany 18%
1 mała cebula
1 łyzka masła + olej do smażenia (2-3 łyżki)
1 gałązka tymianku lub pół łyżeczki suszonego
Natka pietruszki do posypania
200g makaronu tagliatelle
Sól, pieprz (do smaku)
Kilka gałązek oregano do przybrania
Przygotowanie

Grzyby kroimy na dość cienkie plastry. Tagliatelle z grzybami leśnymi - przygotowanie Smażymy na maśle z olejem do lekkiego zrumienienia, dodajemy pokrojoną w cienkie półplasterki cebulę i tymianek.

Smażymy jeszcze chwilę i dodajemy rozrobioną z około 100ml wody śmietanę. Doprawiamy solą (około pół łyżeczki) i świeżo mielonym pieprzem. Tagliatelle z grzybami leśnymi - przygotowanie
Łączymy z ugotowanym al dente tagliatelle. Posypujemy natką pietruszki i podajemy przybrane gałązkami oregano.

Smacznego!

Sos może być bazą do innych potraw, możemy na przykład połączyć sos z podsmażonym filetem z kurczaka i podać z makaronem penne.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation