Kuchnia

Obiady

Kurczak w sosie gorgonzola z makaronem i szpinakiem

Potrzebujemy:
filet z kurczaka
ser gorgonzola (100 g)
kilka kaparów dla wyrazistości smaku
2 śmietany 30% (2 szklanki)
3 łyżki oliwy
mąka do obtoczenia
przyprawy (sól, pieprz, lubczyk, gałka muszkatołowa)
makaron
szpinak (użyłam mrożonego)
2 łyżki masła
2 łyżki serka mascarpone
1 ząbek czosnku

Przygotowanie:
Filet myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki.
Przyprawiamy solą, pieprzem i obtaczamy w mące.
Wrzucamy na rozgrzaną na patelni oliwę i pieczemy do zarumienienia mąki.
Zalewamy śmietaną i mieszamy. Dokładamy ser gorgonzola i gotujemy na małym ogniu. Wrzucamy kapary. Mieszamy.
Przyprawiamy lubczykiem, gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

W tym czasie gotujemy makaron w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy.
Pierwszy raz przygotowałam zielony makaron szpinakowy.
Smakuje idealnie z proponowanym sosem i szpinakiem.
Jednym słowem tego dnia, było bardzo zielono w mojej kuchni :)

Szpinak wrzucamy na rozgrzane masło, doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem.
Na sam koniec dodajemy 2 łyżki serka mascarpone.
Szpinak ma smaczny, maślano- serowy smak.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation