Inne

kulinarnie-ciasteczka,bloki,kulki,praliny

Blok z ryżu preparowanego - Kuchnia bez VAT

Składniki
Biała warstwa
50 g ryżu preparowanego
55 g masła
1 łyżka miodu
150 g białej czekolady
Ciemna warstwa
75 g ryżu preparowanego
55 g masła
1 łyżka miodu
125 g gorzkiej czekolady

Wykonanie
Blok zaczynamy od przygotowania warstwy białej. Do metalowej miski wrzucamy masło, miód, białą czekoladę, następnie miskę ustawiamy na garnku z gotującą się wodą i rozpuszczamy wszystkie składniki w kąpieli wodnej. Gdy się rozpuszczą, zdejmujemy miskę z garnuszka i wsypujemy ryż preparowany. Całość dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masę przekładamy do formy (użyłam dużej keksówki) wyłożonej folią aluminiową. Masę wyrównujemy, lekko dociskamy i wstawiamy do lodówki aby stężała. Analogicznie przygotowujemy ciemną warstwę. Gotową wykładamy na białą warstwę. Wstawiamy ponownie do lodówki aby blok całkowicie stężał. Wyjmujemy z formy i kroimy na dowolne kawałki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation