Kuchnia

Placki, gofry i racuchy

Racuchy cytrynowe z sosem z malin

Potrzebujesz:

160g mąki
1 łyżka syropu z agawy
1 łyżeczka drożdży instant
szczypta soli
1/2 szklanki ciepłego mleka
1 jajko
skórka z 1/2 cytryny
olej do smażenia
cukier puder do podania
maliny ze słoika do podania

Do miski średniej wielkości wsyp mąkę, drożdże, sól, po czym w środek wlej syrop z agawy, ciepłe mleko oraz wbij jajko. Mieszaj, aż składniki się połączą, zaś na końcu dodaj skórkę z cytryny i jeszcze z dwa razy zamieszaj. Ciasto musi wyrosnąć, także przykryte materiałem lub ścierką odstaw na kaloryfer lub do piekarnika nastawionego na 50*C na około godzinę.

Rozgrzej olej na patelni na średnim ogniu, po czym nakładaj łyżką niewielką ilość ciasta na patelnię. Ciasto będzie się kleiło, także można pomóc sobie drugą łyżką lub palcem.

Moje racuchy podałam z ugniecionymi malinami ze słoika, do których dodałam odrobinę startej skórki z cytryny, zaś na koniec popruszyłam wszystko cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation