Kuchnia

Placki, gofry i racuchy

Bliny orkiszowo-gryczane na drozdzach

Składniki:

250 g maki orkiszowej jasnej
200 g maki gryczanej
3 jajka
około 500 ml mleka
2-3 łyżki cukru trzcinowego
około 30 g świeżych drożdży
2 szczypty soli
15 g masła

Drożdże rozgnieść i wymieszać w misce, dokładnie z 1/3 ilości ciepłego mleka oraz dodatkiem 100 g mąki orkiszowej. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Kiedy rozczyn zwiększy dwukrotnie swoją objętość dodać, sól, cukier, tłuszcz (rozpuszczony i schłodzony) oraz żółtka jaj. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i dodać resztę mąki oraz resztę ciepłego mleka. Wyrobić ciasto na gładką masę. Pozostawić ponownie do wyrośnięcia. Białka jaj ubić na sztywna pianę i dodać do wyrośniętego ciasta, delikatnie mieszając. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, najlepiej na oleju rzepakowym :) Podawać gorące np. ze słodkimi dodatkami.

Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Ciasto nakładamy łyżką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation