Kuchnia

na grilla

Młode ziemniaczki z grilla

Ziemniaki ponacinaj w plasterki. Cięcie powinno sięgać mniej więcej 3/4 grubości ziemniaka. Ząbki czosnku obierz i pokrój w plasterki. Pokrojony czosnek powkładaj pomiędzy plasterki ziemniaka. Na wierzchu każdego ziemniaka połóż łyżeczkę masła lub wylej łyżeczkę oliwy. Dopraw solą, pieprzem i roztartymi w palcach kilkoma igłami rozmarynu.
Każdego ziemniaka zawiń w folię aluminiową i połóż na średnio rozgrzanym grillu. Grilluj do miękkości (ok. 40 min). Aby sprawdzić, czy ziemniaki są wystarczająco miękkie, wystarczy wbić przez folię drewniany patyczek. Tuż przed podaniem połóż na grill plasterki boczku. Grilluj je tylko przez chwilę, do lekkiego zrumienienia. Ziemniaki podaj razem z plasterkami boczku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation