Kuchnia

Drinki

Ale Meksyk! - Margarita truskawkowa

Margarita truskawkowa to jest coś co uwielbiamy. Idealna na imprezę, ale także na gorące dni i wieczorne spotkania w gronie przyjaciół. Aby przygotować prawdziwą margaritę truskawkową potrzebujecie oczywiście truskawek, najlepiej świeżych, ale mogą być mrożone, tequilę i likier pomarańczowy. No i oczywiście shaker, żeby wszystkie te składniki wymieszać.

SKŁADNIKI:
mus ze zmiksowanych truskawek (z ok. 1/2 kg truskawek)
4x40 ml tequili
40 ml likieru pomarańczowego triple sec lub innego
40 ml soku z limonki lub cytryny
2 łyżki stołowe cukru trzcinowego
Kilka kostek lodu
Składniki na 4 kieliszki
PRZYGOTOWANIE:
Brzeg kieliszka do margarity zmoczyć kawałkiem cytryny i zanurzyć w spodeczku z cukrem pudrem lub zwykłym, tak aby na brzegu powstała słodka krusta.
Do blendera wrzuć truskawki (mogą być mrożone) oraz cukier i zmiksuj tak aby powstał jednolity mus truskawkowy, ale jednak sugerujemy świeże.
Tequilę, likier pomarańczowy i sok z limonki wlej do shakera, dodaj mus truskawkowy. W zależności od tego jak mocna ma być margarita dodaj mniej lub więcej musu. Dodaj lód i aby szybko schłodzić, mocno potrząsaj shakerem. Koktajl przelej do kieliszka.
ALE MEKSYK POLECA
O wiele prostszy i szybszy sposób przygotowania margarity. Wszystkie składniki wrzuć do blendera i zmiksuj na jednolitą masę. Wymieszane składniki przelej do kieliszków. I gotowe! :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation