Kuchnia

kawy

Caffe Latte / Kulinaria - Wizaz.pl

Składniki:

kawa [150 ml] (można przyrządzić 200ml, jak ktoś lubi więcej kawy)
mleko [150 ml] (zimne 1.5%)
opcjonalnie: cukier, aromat, cynamon, przyprawa korzenna/do kawy: rozpuszczalnej, smakowej czy z ekspresu/.
cynamon/kakao do posypki pianki
opcjonalnie: shaker, lód, cukier (do pianki w razie braku spieniacza)

Przygotowanie:

Kawę przyrządzić w szklance, na oko minimalnie więcej niż połowę, lub 3/4 szklanki.

Pianę można przyrządzić na dwa sposoby:
-w spieniaczu (u mnie firmy severin) na gorąco
-w shakerze; wrzucamy 3 kostki lodu, łyżeczkę cukru, zalewamy zimnym mlekiem. Potrząsamy kilka minut aż do uzyskania puszystej, słodkiej pianki. Ew można użyc słoika, termosu (na desperata ;)

Pianę przelewamy do wysokiej szklanki. (moja ma 13.5cm) Czekamy aż utworzy się pół na pół warstwa mleka i piany. Kawę wlewamy delikatnie;
- ja używam miarki 100ml+lejek, ustawiam go na granicy pianka-mleko, ze szklanki przelewam do miarki kawę i wolno wlewam.
- Inni polecają wlewanie po łyżeczce, jednak najpewniej przelewając wprost ze szklanki poparzymy sobie palce, jako że szklanka nie ma dziubka i poleje się po ściance zewnętrznej. Wtedy moją radą jest wlewanie kawy do pianki łyżką stołową, czy też wykorzystanie niewielkiej chochelki jako alternatywa dla mojej miarki.

Gdy kawa będzie gotowa, można posypać piankę cynamonem, kakao, wiórkami itd. (przy wersji z shakera piana może zacząć topnieć, warto przetestować na małym fragmencie pianki)

Liczy się cierpliwość i precyzja - za którymś razem na pewno Wam wyjdzie! Moje pierwsze latte rozmieszało się do jednej warstwy, a teraz robię tylko takie jak na zdjęciu! :)
Powodzenia!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation