Kuchnia

kawy

Cytrynowiec z herbatnikami

Składniki na biszkopt:

- 6 jaj
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać żółtka, zmiksować. Dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie połączyć. wylać do blaszki ( 30x40 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 30 minut w 180 st. C.

Składniki na poncz:

- 1/2 szklanki letniej wody
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki cukru pudru

Wszystkie składniki wymieszać, nasączyć ponczem upieczony biszkopt.



Składniki na krem budyniowy

- 2 budynie śmietankowe
- 1/2 szklanki soku z cytryny
- 1 i 1/2 szklanki wody
- 2 żółtka
- 1 szklanka cukru
- 200 g masła

W garnku zagotować sok z cytryny, 1 szklankę wody i cukier. W osobnym naczyniu połączyć resztę wody, z budyniami i żółtkami, wlać do gotującej się wody z sokiem cytrynowym, pogotować do zgęstnienia, wystudzić.

Miękkie masło utrzeć na puszystą masę i miksując, dodawać po łyżce masę budyniową.

Krem wyłożyć na naponczowany biszkopt, wyrównać.



Składniki na piankę cytrynową;

- 600 ml śmietany kremówki ( 30 % )
- 150 g serka mascarpone
- 2 opakowania galaretki cytrynowej

Galaretki rozpuścić w 1 szklance wody, wystudzić. Śmietanę ubić na sztywno, dodać serek mascarpone, zmiksować do połączenia, a następnie cienkim strumieniem wlewać zimną galaretkę. Masę wyłożyć na krem budyniowy, wyrównać. Na wierzchu ułożyć herbatniki.


Składniki na polewę:

- 2 łyżki masła
- 3 łyżki soku z cytryny
- 4 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

- około 21 herbatników


Masło rozpuścić, połączyć z sokiem i cukrem pudrem, przestudzić, polać herbatniki.

Ciasto schłodzić w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation