Kuchnia

kuchnia

Karkówka z pieczarkami i cebulką w pikantnym sosie pomidorowym
Szybkie i smaczne danie obiadowe. Karkówka po godzinie pieczenia jest taka krucha, że sama rozpływa się w ustach...
SKŁADNIKI
1kg karkówki
3 cebule
300g – 500g pieczarek
vegeta

Sos
3 łyżki octu winnego
6 łyżek wody
2 łyżki ketchupu pikantnego
3 łyżeczki cukru
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego

JAK TO ZROBIĆ
Karkówkę kroimy na cienkie plastry, lekko rozbijamy, obsypujemy vegetą (można też solą - ale nie za dużo i pieprzem) i odstawiamy na 2 godziny do lodówki. Następnie smażymy na rumiano. W tym czasie kroimy cebule, podsmażamy i lekko solimy. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Następnie układamy warstwami usmażoną karkówkę, cebulkę i pieczarki. Wszystko zalewamy sosem. Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 1 godzinę.
Trzeba uważać, aby nie przesolić. Sos jest dość słony więc trzeba dobrze go doprawić na słodko.

Jak nie macie czasu to karkówki i cebuli nie podsmażajcie. Ułóżcie warstwami surową karkówkę, cebulę i pieczarki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation